خدمات باغبان

​​​​​​​ دکتر ارغوان مختاریان

متخصص طب فیزیکی و توانبخشی

دردی که سیاتیک را تقلید می کند، درد مفصل ساکروایلیاک

درد مفصل ساکروایلیاک

 
دردی که سیاتیک را تقلید می کند، درد مفصل ساکروایلیاک

اختلال عملکرد مفصل ساکروایلیاک که مفصل SI نیز نامیده می شود، گاهی اوقات می تواند باعث درد در ناحیه کمر و یا پا شود. تمایز درد ساق پا ناشی از اختلال عملکرد مفصل ساکروایلیاک از درد ساق پا ناشی از فتق دیسک کمر (سیاتیک) بسیار دشوار است، زیرا ممکن است کاملاً شبیه به هم باشند. امروزه تخمین زده می شود که مفصل ساکروایلیاک مسئول 15 تا 30 درصد موارد کمردرد است.

 

آناتومی مفصل ساکروایلیاک 
مفصل ساکروایلیاک استخوان های لگن را به ساکروم متصل می کند. وظیفه اصلی مفاصل ساکروایلیاک جذب شوک بین قسمت بالایی بدن و لگن و پاها است. مفصل ساکروایلیاک معمولاً حرکات کمی دارد. حرکات کوچک در مفصل به جذب ضربه و خم شدن به جلو/عقب کمک می کند. مفصل توسط رباط های قوی اطراف آن تقویت می شود که حرکت در مفصل را محدود می کند و به جذب فشار کمک می کند.


مکانیسم های اولیه اختلال عملکرد مفصل SI عبارتند از: 

حرکت بیش از حد (بی حرکتی یا بی ثباتی) در مفصل ساکروایلیاک می تواند باعث احساس ناپایداری لگن و ایجاد درد شود. درد ناشی از حرکت بیش از حد معمولاً در قسمت پایین کمر و/یا لگن احساس می شود و ممکن است به ناحیه کشاله ران انتشار یابد. 

 

حرکت بسیار کم (هیپوموبیلیتی یا فیکساسیون) می تواند باعث تنش عضلانی، درد و محدودیت حرکت شود. درد معمولاً در یک طرف کمر یا باسن احساس می‌شود و می‌تواند به پشت ساق پا انتشار یابد (مشابه درد سیاتیک).

 

التهاب مفصل ساکروایلیاک (Sacroiliitis) نیز می تواند باعث درد و سفتی لگن شود. اختلال عملکرد مفصل ساکروایلیاک ممکن است باعث التهاب شود یا التهاب ناشی از عفونت، بیماری روماتوئید یا علل دیگر ممکن است عملکرد طبیعی مفصل را مختل کند. 

 

خصوصیات درد مفصل ساکروایلیاک

کمردرد مفصل ساکروایلیاک میتواند مبهم یا تیز باشد و می تواند از خفیف تا شدید متغیر باشد. یکی از شایع ترین مناطقی که درد مفصل ساکروایلیاک احساس می شود، در باسن و یا کشاله ران است. درد معمولا فقط در یک طرف احساس می شود، اما ممکن است در هر دو طرف احساس شود. اختلال عملکرد مفصل ساکروایلیاک ممکن است علائمی شبیه درد سیاتیک ایجاد کند که به ندرت تا زیر زانو کشیده می شود. 
 

سفتی و کاهش دامنه حرکتی در قسمت تحتانی کمر، لگن و کشاله ران، که ممکن است در حرکاتی مانند بالا رفتن از پله ها یا خم شدن در ناحیه کمر مشکل ایجاد کند. تشدید درد هنگام وارد کردن فشار اضافی به مفصل ساکروایلیاک، مانند دویدن، غلتیدن به پهلو یا لم دادن به یک طرف ممکن است رخ دهد.
 

بی ثباتی در لگن و/یا قسمت پایین کمر، که ممکن است باعث شود فرد احساس کند لگن در هنگام ایستادن، راه رفتن یا حرکت از حالت ایستاده به نشسته خالی میکند.
 

فشار بر روی مفصل ساکروایلیاک معمولاً می تواند منجر به التهاب شود که ساکروایلییت نیز نامیده می شود. این وضعیت ممکن است علت اصلی درد، سفتی و سایر علائم باشد.



عوامل خاصی می توانند خطر ابتلا به اختلال عملکرد ساکروایلیاک و درد را افزایش دهند، از جمله: 

مشکلات راه رفتن، مانند کوتاهی پای یک طرفه یا اسکولیوز، که می تواند فشار نابرابری را بر روی یک طرف لگن وارد کند و باعث ساییدگی و التهاب مفصل ساکروایلیاک شود.
 

بارداری یا زایمان اخیر میتواند باعث درد مفصل ساکروایلیاک در زنان شود. در بارداری به دلیل افزایش وزن، تغییرات هورمونی که باعث شل شدن رباط‌های مفصل ساکروایلیاک می‌شود  و تغییرات لگنی مفصل ساکروایلیاک تحت فشار قرار می گیرد. در برخی از زنان، لیگامان ها و رباط های مفصل ممکن است پس از زایمان شل باقی بمانند و باعث ادامه درد و بی ثباتی در مفصل ساکروایلیاک شوند. 
 

جراحی قبلی کمر، که می تواند فشار را به مفصل ساکروایلیاک منتقل کند. یک مطالعه نشان داد که درد مفصل ساکروایلیاک به دنبال جراحی فیوژن شایع‌تر از دیسککتومی است. همان مطالعه نشان داد که جراحی چند سطحی بیشتر از یک روش تک سطحی باعث ایجاد درد مفصل ساکروایلیاک می‌شود. همچنین درد مفصل ساکروایلیاک به دنبال جراحی تعویض مفصل ران گزارش شده است. 
 

فعالیت‌هایی که استرس مکرر را بر مفصل وارد می‌کنند، مانند ورزش‌های پر فشار و بلند کردن مکرر وسایل سنگین
 

 اگر عضلات لگن و کمر آماده نباشند استرس ناشی از نشستن یا ایستادن طولانی مدت نیز ممکن است درد مفصل ساکروایلیاک را تشدید کند.


 

نتیجه گیری

کمردرد ناشی از اختلال در مفصل ساکروایلیاک یکی از علل کمتر شناخته‌شده‌ی درد در ناحیه کمر و لگن است که می‌تواند به‌صورت درد موضعی یا انتشار آن به باسن و ران‌ها تظاهر کند. این درد معمولاً به دلیل التهاب، بی‌ثباتی یا آسیب در مفصل ساکروایلیاک ایجاد می‌شود و عواملی مانند بارداری، آسیب‌دیدگی، یا حرکات تکراری نادرست می‌توانند آن را تشدید کنند. تشخیص این نوع کمردرد به دلیل شباهت علائم آن با سایر مشکلات ستون فقرات مانند سیاتیک ممکن است چالش‌برانگیز باشد. در این مقاله سعی کردیم  چگونگی و علائم درگیری مفصل ساکروایلیاک را به تفصیل بیان کنیم. در صورت داشتن این علائم میتوانید به یک متخصص طب فیزیکی و توانبخشی مراجعه کنید.

 

 

در کلینیک طب فیزیکی و توانبخشی دکتر مختاریان، سلامتی و رضایت شما تنها یک هدف نیست، بلکه رسالتی است که با تمام وجود به آن پایبندیم. ما تلاش میکنیم تا با بهره‌گیری از دانش روز دنیا، پیشرفته‌ترین روش‌های درمانی و تجهیزات تخصصی مسیر بهبودی را برای شما هموار کنیم. آنچه ما را از دیگران متمایز می‌سازد، تلفیق علم، تجربه و تخصص در محیطی سرشار از آرامش است تا بتوانیم شعار کلینیک را محقق سازیم:
پایانی برای درد
آغازی برای توانمندی


شما میتوانید برای مشاوره با دکتر ارغوان مختاریان متخصص طب فیزیکی اصفهان با شماره 09134338830 تماس حاصل فرمایید.

 

۵
از ۵
۱۷ مشارکت کننده

نوشته های اخیر

دسته بندی ها