خدمات باغبان

​​​​​​​ دکتر ارغوان مختاریان

متخصص طب فیزیکی و توانبخشی

درمان کمر درد حاملگی

 

درمان کمردرد در بارداری به مرحله بارداری، علت زمینه‌ای، عوامل تشدیدکننده و وجود سایر شرایط پزشکی مانند دیابت یا مشکلات قلبی بستگی دارد. درمان‌های پزشکی و روان‌شناختی ممکن است در مواردی که توانایی انجام فعالیت‌های روزانه و فعالیت اجتماعی به طور قابل‌توجهی تحت تأثیر قرار گرفته و کیفیت زندگی مختل شده است ضروری باشد. پس از رد شدن علائم و نشانه های هشدار ، گزینه های درمانی معمولاً شامل اصلاح وضعیت بدن، فیزیوتراپی، درمان پزشکی و/یا مداخله جراحی است.

 

  • حفظ وضعیت ارگونومیکی در طول روز می تواند به کاهش استرس ستون فقرات کمک کند. پزشکان همچنین به استراحت، محدود کردن فعالیت‌های پر فشار و انجام حرکات کششی و تقویتی لگن و کمر توصیه می‌کنند.

 

  • ساپورت های ارگونومی هنگام خواب میتواند فشار مکانیکی در قسمت پایین کمر را کاهش می دهد. خوابیدن به پهلو با استفاده از بالش های حمایتی مناسب در دوره حاملگی توصیه می شود. استفاده از یک بالش بین دو زانو در هنگام خواب، زانو را در هم سطح لگن نگه می دارد و فشار روی کمر کاهش می یابد. قرار دادن یک بالش عمودی در نزدیکی شکم و قسمت بالایی بدن می تواند به حمایت از بازو و سینه کمک کند.

 

  • استفاده از رول طبی برای پر کردن گودی کمر به جلوگیری از کمردرد بارداری در حالت نشسته کمک می کند. این رول همچنین ممکن است به کاهش درد لگنی که از حالت نشسته به ایستادن رخ می‌دهد کمک کند.  رول‌های بادی برای زنان باردار مناسب‌ هستند زیرا با تغییر اندازه با وضعیت و پوسچر بدن سازگار میشوند. 

 

  • صندلی ارگونومی که قوس کمری را حمایت کند و قابل تنظیم باشد به کاهش شدت کمردرد زنان باردار کمک میکند.

 

  • در فواصل نشستن طولانی هر یک ساعت توصیه به انجام حرکات کششی و راه رفتن کوتاه میشود.

 

  • محدود کردن ایستادن و راه رفتن باعث کاهش بروز کمردرد می شود. اگر ایستادن و یا راه رفتن باعث تشدید کمردرد می شود، می‌توان از بریس بارداری و کفش‌های پیاده‌روی  که خاصیت ضربه‌گیر دارند استفاده کرد. 

 

به طور کلی، از هر فعالیتی که شامل دوره های طولانی ایستادن و/یا راه رفتن باشد باید اجتناب شود و باید متناوب استراحت کرد. استراحت و استفاده از گرما درمانی می تواند به بهبود بافت های آسیب دیده کمک کند.

 

  • استراحت کوتاه در طول روز به کاهش اسپاسم عضلانی و تسکین درد حاد کمک می کند. در حین استراحت، بالا نگه داشتن هر دو پا می تواند به کاهش قوس کمری کمک کند.

 

  •  استفاده از چسب حرارتی در ناحیه کمر و/یا پشت لگن می تواند به کاهش درد، کاهش اسپاسم عضلانی و بهبود گردش خون کمک کند.

 

  •  منبع حرارتی باید هر بار 15 تا 20 دقیقه استفاده شود و دمای قابل تحملی داشته باشد. قرار دادن یک مانع مانند حوله برای جلوگیری از سوختگی توصیه می شود.


حفظ سطح بهینه عملکرد در طول بارداری و داشتن کمترین میزان ناراحتی از اهداف اصلی درمان کمردرد در دوران بارداری است. فیزیوتراپی شامل تغییرات پوسچر، تقویت عضلات کمر، حرکات کششی و تمرینات دامنه حرکتی است.

 

انتخاب داروی مسکن ایمن از عوارض جنینی جلوگیری می کند. هر نوع دارویی در بارداری برای کاهش خطر آسیب احتمالی به جنین با احتیاط مصرف می شود.فقط گروه خاصی از داروها در بارداری بی خطر تلقی می شوند و در این گروه باید از مصرف برخی داروها در سه ماهه اول پرهیز کرد و فقط در سه ماهه دوم و سوم بارداری تجویز می شوند.

 

  • برای کمردردبارداری، استامینوفن نسبتاً بی خطر است و به عنوان یک داروی خط اول استفاده می شود. 

 

  • برای دردهای عصبی، مانند سیاتیک یا رادیکولوپاتی، داروهای ضد تشنج (گاباپنتین) یا داروهای ضد افسردگی (آمی تریپتیلین) ممکن است با احتیاط برای استفاده کوتاه مدت تجویز شوند. 

 

  • برای درد ناتوان کننده یا شدید، داروهای اپیویید ممکن است توصیه شود، اما دوز دارو باید با احتیاط تجویز می شود. 

 

به عنوان یک قاعده کلی، همیشه توصیه می شود قبل از مصرف هر دارویی، از جمله مکمل ها، داروهای بدون نسخه (OTC)، پمادها، و/یا داروهای استنشاقی، با پزشک مشورت کنید.

 

 

 

۵
از ۵
۲۳ مشارکت کننده

نوشته های اخیر

دسته بندی ها