همان گونه که عضلات ما بعد از کار کردن زیاد خسته می شوند، مغز ما نیز بعد از تصمیم گیری های متعدد در طول روز، دچار خستگی می شود که به آن خستگی تصمیم (Decision fatigue) می گویند.
ما مدام در حال تصمیم گیری هستیم و با هر تصمیم، یک قدم به خستگی تصمیم گیری نزدیک می شویم. هر چند همه تصمیم ها بزرگ و حیاتی نیستند ولی هر کدامشان به سهم خود بخشی از انرژی مغزمان را می گیرند. از انتخاب بین دو نوع خمیردندان برای مسواک صبحگاهی و تصمیم گیری درباره این که امروز چه بپوشم و انتخاب درجه حرارت بخاری یا کولر ماشین و انتخاب موسیقی برای شنیدن و برداشتن یک نوع پنیر از قفسه پنیرهای سوپرمارکت تا تصمیم گیری درباره نحوه برخورد با خطای فرزند و انتخاب بین چند گزینه برای سرمایه گذاری و مهاجرت و ... همه و همه تصمیم گیری هستند.
برای اینکه خستگی تصمیم گیری دیرتر رخ دهد تا حد ممکن خود را در معرض تصمیم گیری های کم اهمیت قرار ندهیم. راهش این است که در مورد بعضی چیزها یک تصمیم ثابت بگیریم. تدوین یک برنامه ثابت هفتگی یا ماهیانه برای جلسات کاری، تفریحات و روتین زندگی بسیار کمک کننده است.
انسانهای کمالگرا که میخواهند بهترین خروجی را داشته باشند، بیش از بقیه دچار خستگی تصمیم می شوند. بهتر است به یک گام به جلو بسنده کنیم و راحت تر و سریع تر تصمیم بگیریم. کش دادن تصمیم گیری انرژی زیادی از مغز می گیرد.
وقتی گزینه های قابل انتخاب برای تصمیم گیری زیادتر باشد، خستگی تصمیم نیز بیشتر میشود. یکی از راه های مواجهه منطقی با تعدد گزینه ها این است که آنها را به چند گروه کوچکتر تقسیم کنیم تا بتوانیم به انتخاب نهایی برسیم.
تصمیمات مهم را صبح بگیریم. یادمان باشد هر چه از روز می گذرد، به خستگی تصمیم بیشتر نزدیک میشویم. وقتی دچار خستگی هستیم تصمیم نگیریم. فرصتی به مغز بدهیم تا خود را بازسازی کند. کمی استراحت و خوردن اندکی غذا که گلوکز مغز را تامین کند خستگی مغز را کاهش می دهد.
اگر احساس تحریکپذیری، فرسودگی یا ضعف میکنید، احتمالا دچار خستگی تصمیم شدهاید. همه تصمیمهای ریز و درشت روزانه را بررسی کنید و به حذف موارد غیرضروری بپردازید. با تغییر عادات و تعیین برنامه روزانه مناسب، میتوانید اضطرابتان را کاهش دهید و انرژی خود را برای تصمیمهای مهم، حفظ کنید.