انگشت ماشه ای چیست؟
انگشت ماشه ای یک وضعیت دردناک است که باعث می شود انگشتان شما هنگام خم شدن گیر یا قفل کنند. انگشت ماشه ای می تواند هر انگشت یا بیش از یک انگشت را در یک زمان تحت تاثیر قرار دهد. همچنین می تواند هر دو دست را درگیر کند. به انگشت ماشه ای استنوز تنوسینوویت هم می گویند.
علائم انگشت ماشه ای
- کلیک یا صدای اسنپینگ دردناک هنگام خم کردن یا صاف کردن انگشتتان، این حالت وقتی انگشت شما ثابت باشد بدتر است و با حرکت دادن انگشت بهتر می شود.
- سفتی انگشت به خصوص هنگام صبح
- درد یا برآمدگی در بیس انگشت (ندول)
- انگشت قفل شده ای که نمی توانید آن را صاف کنید.
علائم اغلب خفیف شروع می شوند و با گذشت زمان بدتر می شوند. احتمال این که انگشت ماشه ای بعد از یک دوره استفاده زیاد از دست اتفاق بیفتد نسبت به بعد از آسیب دست بیشتر است.
انگشت ماشه ای در این مواقع بیشتر دردناک میشود:
- هنگام صبح
- وقتی چیزی را محکم می گیرید.
- وقتی سعی می کنید انگشت خود را صاف کنید.
علل انگشت ماشه ای
حرکت مکرر یا استفاده زیاد از انگشتان می تواند منجر به التهاب تاندون شود که می تواند باعث انگشت ماشه ای شود. تاندون ها توسط یک لایه بافتی به نام غلاف سینوویال احاطه شده اند که به تاندون ها اجازه می دهد به راحتی سُر بخورند. گاهی اوقات، تاندون یا غلاف سینوویال اطراف آن ملتهب و متورم می شود. تحریک طولانی مدت غلاف تاندون می تواند منجر به ایجاد اسکار و ضخیم شدن آن شود که بر حرکت تاندون تأثیر می گذارد. خم کردن انگشت باعث می شود تاندون ملتهب از داخل یک غلاف باریک حرکت کند و در نتیجه باعث گیر افتادگی تاندون و ایجاد صدای کلیک یا پاپ میشود.
عوامل خطر انگشت ماشه
مواردی که احتمال ابتلا به انگشت ماشه ای را افزایش می دهند عبارتند از:
- سن: معمولا بین 40 تا 60 سالگی ظاهر می شود.
- جنس: در زنان شایع تر از مردان است.
- بیماری زمینه ای: دیابت، نقرس، و آرتریت روماتوئید می تواند منجر به انگشت ماشه ای شود.
- شغل: در میان کشاورزان، کارگران صنعتی، نوازندگان و هر کسی که حرکات انگشت تکراری میکند رایج است.
- جراحی برای سندرم تونل کارپال: بیشتر در 6 ماه اول پس از عمل مشاهده می شود.
تشخیص انگشت ماشه ای
هیچ عکس ساده رادیولوژی یا آزمایش خونی برای تشخیص انگشت ماشه ای وجود ندارد. پزشک دست و انگشتان شما را معاینه میکند و در مورد علائم شما می پرسد.
درمان انگشت ماشه ای
درمان بستگی به شدت علائم شما دارد. بیشتر اوقات، درمان با این موارد شروع می شود:
- استراحت: سعی کنید انگشت یا شست خود را حرکت ندهید. ممکن است لازم باشد مدتی از فعالیتی که باعث ایجاد مشکل شده است صرف نظر کنید. اگر نمی توانید آن را ترک کنید، بهتر است دستکش های بالشتکی را امتحان کنید.
- آتل: برای ثابت نگه داشتن انگشت شما
- تمرینات کششی: این حرکات ملایم ممکن است سفتی را کاهش داده و دامنه حرکت را بهبود بخشد.
- داروی ضد التهاب خوراکی مانند دیکلوفناک
- تزریق استروئید: تزریق استروئیدی در غلاف تاندون که می تواند علائم شما را برای یک سال یا بیشتر از بین ببرد، اما ممکن است برای رسیدن به نتیجه به دو تزریق نیاز داشته باشید.
عمل جراحي
اگر علائم شدید دارید یا سایر درمانها مؤثر نبودند، پزشک ممکن است جراحی را پیشنهاد کند. دو روش جراحی وجود دارد:
- آزادسازی از راه پوست: پزشک کف دست شما را بی حس می کند و یک سوزن را در ناحیه اطراف تاندون آسیب دیده وارد می کند. آنها سوزن و انگشت شما را حرکت می دهند تا تاندون شل شود و به نرمی کار کند و معمولا در مطب پزشک انجام میشود. پزشک ممکن است تحت گاید سونوگرافی آزادسازی را انجام دهد تا مطمئن شود به تاندون یا اعصاب مجاور آسیب نمی رسد.
- تنولیز یا جراحی رها کردن انگشت ماشه ای: پزشک یک برش کوچک در پایه انگشت ایجاد می کند و غلاف اطراف تاندون را باز می کند که در اتاق عمل انجام می شود.
زمان بهبودی
مدت زمانی که برای بهبودی لازم است به شرایط شما بستگی دارد. به عنوان مثال، ممکن است لازم باشد به مدت 6 هفته از آتل استفاده کنید. اما اکثر بیماران مبتلا به انگشت ماشه ای با استراحت دادن به انگشت و استفاده از داروهای ضد التهابی در عرض چند هفته بهبود می یابند.
شما باید بتوانید انگشت خود را بلافاصله بعد از جراحی حرکت دهید. بالا بردن دست بالای قلب می تواند تورم و درد را کاهش دهد. بهبودی کامل ممکن است چند هفته طول بکشد، اما تورم و سفتی ممکن است تا 6 ماه باقی بماند. اگر قبل از جراحی انگشت شما بسیار سفت بوده است، احتمالاً پزشک فیزیوتراپی را برای آموزش تمریناتی برای کمک به حرکات انگشت شما پیشنهاد کند.
عوارض جراحی انگشت ماشه ای
هر عمل جراحی خطراتی دارد. جراحی برای انگشت ماشه ای ممکن است منجر به عوارضی مانند:
- عفونت
- سفتی یا درد انگشت
- زخم و تندرنس
- آسیب عصبی
- کمانی شدن تاندون
- سندرم درد منطقه ای پیچیده یا CRPS